Von Baader sau teologia mistică

Franz Xaver von Baader (1765-1841) a fost un preot romano-catolic german (prusac) care a avut o influență considerabilă în domeniul filosofiei religioase a epocii, precum și în politică, deși nu acesta a fost scopul său principal. Von Baader este considerat a fi, din punct de vedere al gândirii, un teolog mistic.

Von Baader a renunțat la cariera de inginier minier, extrem de profitabilă în epocă, pentru a se dedica studiului religiei și politicii. Filosoful german a avut un rol important în formarea Sfintei Alianțe, în 1815, ce reunea Imperiul Rus, Imperiul Austriac, Prusia, Franța și Regatul Unit al Marii Britanii și avea ca scop prevenirea conflictelor pe scară largă între statele creștine europene.

von baader, espresso filosofic

Din punct de vedere al filosofiei religiei, cele mai importante idei ale lui von Baader au fost următoarele:

  • Conducerea ideală a statului ar trebui să fie realizată de către Biserica Catolică, dar fără a conferi Papalității un rol predominant în această direcție ;
  • Rațiunea ființei umane nu poate atinge țelul de cunoaștere pe care și-l propune, motiv pentru gânditorul prusac acordă un rol important tradițiilor, credinței și Bisericii ;
  • Von Baader considera că politica trebuie să înglobeze noile cerințe ale timpului, prin atenția acordată spre justiție și caritate, ca atributuri evanghelice ;
  • Dumnezeu nu este o entitate abstractă, fiind voința primară și sursa tuturor elementelor ;
  • Respectarea normelor morale nu este suficientă, drept conduită din partea oamenilor, fiind necesară conștientizarea și participarea semenilor noștri în ordinea divină.

Scrierile lui Von Baader au fost strânse și asamblate de mai mulți discipoli, ulterior morții sale, fiind cuprinse în 16 volume. Gânditorul prusac a fost puternic influențat de filosofia lui Meister Eckhart, viziunea sa reprezentând, într-o anumită măsură, o continuare a gândirii teologului din Evul Mediu.


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *