Paley și analogia creatorului ceasului

William Paley (1743-1805) a fost un filosof și preot britanic, extrem de influent în epocă, care a susținut existența lui Dumnezeu prin modalitați aparent noi și inovative față de cele utilizate până la momentul respectiv, dar care reprezentau adaptarea unor viziuni exprimate încă din Antichitate.

Paley a urmat cursurile la Cambridge, iar apoi a urmat o carieră bisericească de succes. Printre lucrările sale cele mai impotante se numără Principiile filosofiei morale și politice (1785) și Privire asupra evidenței creștinismului (1794), cea din urmă făcând parte din bibliografia obligatorie pentru admiterea la Cambridge până în secolul al XX-lea.

espresso filosofic, paley

Principalele elemente ale viziunii lui Paley în domeniul filosofiei religiei au fost următoarele :

  • Filosoful britanic dezvoltă analogia creatorului ceasului pentru a demonstra existența lui Dumnezeu – după cum un mecanism complex precum ceasul, care imită sistemul planetar, are nevoie de un creator inteligent (omul), la fel omul (cu un mecanism complex de funcționare) are nevoie de un creator – Dumnezeu ;
  • Paley dezvoltă astfel idei similare utilizate în antichitate de filosofii greci sau de Cicero ;
  • Filosoful britanic apreciază că existența lui Dumnezeu este atestată de faptul că apostolii au trecut peste încercări dificile și nu au renunțat la credința lor ;
  • Totodată, dintre toate religiile lumii există dovezi credibile doar pentru miracolele petrecute sub spectrul creștinismului.

Deși argumentele lui Paley au fost ușor combătute odată cu trecerea timpului, acesta a avut o influență importantă în epocă, reprezentând, totodată, o sursă de influență pentru Charles Darwin.


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *