Bayes și studiul probabilităților

Thomas Bayes (1701-1761) a fost un filosof, statistician și cleric britanic cunoscut pentru ce avea să devină teorema lui Bayes. În partea a doua a vieții, Bayes a devenit interesat de matematică și de calculul probabilităților.

Deși scrierile sale s-au axat în principal asupra elementelor teologice, manuscrisele matematice ale lui Bayes, care au ajuns post-mortem la prietenul său Richard Price, au fost cele care i-au conferit notorietate.

Principalele idei ale teoremei lui Bayes sunt următoarele:

  • Bayes descrie probabilitatea întâmplării unui eveniment luând în considerare cunoștințele anterioare referitoare la condițiile respectivului eveniment – spre exemplu, dacă o boală este corelată cu o grupă de vârstă, atunci vârsta unei persoane poate fi folosită în evaluarea posibilității ca persoana respectivă să sufere de acea boală;
  • Una din variațiunile teoremei lui Bayes este deducția bayesiană, care, în momentul în care este aplicată, poate conduce la interpretări probabilistice diferite;
  • Astfel, un exemplu al acestei variațiuni poate fi următorul: ni se spune despre o studentă că este o persoană sensibilă, pasionată de literatură și de cultură, fiind întrebați dacă ea studiază limba și cultura chineză sau medicina. Evident, din descriere, prima variantă pare a fi cea corectă. Cunoscând însă că studenții la medicină sunt mult mai numeroși decât cei la limba și cultura chineză, probabilitatea mai mare este ca studenta noastră să urmeze studii de medicină.

Dacă aplicabilitatea teoremei lui Bayes a fost minimală în perioada imediat următoare vieții sale, astăzi aceasta este utilizată în realizarea de modelări complexe în domeniul economic, dar și în cele ale schimbărilor climatice și psihologiei. Despre teorema lui Bayes poți citi pe larg în această lucrare .


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *