Spațiul academic economic al secolului al XX-lea a fost puternic influențat de ideile lui Friedrich Hayek (1899-1992), reprezentant al Şcolii Austriece şi vehement oponent al planificării economice. Desfăşurând o bogată activitate academică şi publicând lucrări de o importanță incontestabilă pentru evoluția liberalismului clasic, Hayek primeşte, in 1974, Premiul Nobel pentru Economie.
Una dintre cele mai influente idei dezvoltate de acesta este conceptul ordinii spontane. Conform lui Hayek, ordinea spontană este tipică unui sistem care se auto-reglează, fiind nu o ordine impusă, ci una ce izvorăşte din regularitățile de comportament ale elementelor pe care le cuprinde, regularități care nu sunt nici produsul unei planificări umane deliberate, nici fenomene pur naturale, independente de intervenția umană.
Deoarece în cadrul ordinii spontane, fiecare agent economic acționează în interes propriu, fără a avea o motivație comună, acest tip de organizare nu are un scop precis, iar consecințele sale sunt neintenționate. În insuşi acest fapt constă libertatea pe care o asigură o ordine spontană a pieței. În viziunea lui Hayek, libertatea economică şi libertatea civică sunt concepte inseparabile. Planificarea economică, pentru a atinge succesul, trebuie să recurgă la limitarea opțiunilor individuale ale agenților, cerându-le să acționeze într-un scop comun, fenomen considerat de adepții liberalismului economic un atentat la libertatea individuală.
Hayek evidențiază faptul că un grup restrâns de indivizi este incapabil de a planifica un sistem economic în toată infinitatea detaliilor sale, deoarece totalitatea variabilelor nespecificabile transcede limitele minții umane. Ordinea spontană funcționează pe baza unei cunoaşteri totale compuse din cunoaşterea aflată la nivelul fiecărui agent, ce nu poate fi transmisă unui element central. Astfel, Hayek ajunge la concluzia că economia planificată e sortită eşecului.
În plus, în lucrările sale, acesta avertizează în legătură cu un pericol major al intervenției guvernamentale pe piață, şi anume instaurarea autoritarismului. Hayek a accentuat riscul care însoțeşte concentrarea puterii in mâinile unui număr restrâns de agenți, evidențiind importanța pieței libere şi a competiției ca măsură de protecție împotriva tiraniei.
Ideile lui Hayek au influențat o varietate de mișcări politice ale secolului precedent, acestea fiind adesea utilizate, în urma căderii Zidului Berlinului, pentru a analiza dificultățile tranziției de la economia planificată la piața liberă. Hayek rămâne unul dintre gânditorii de referință cu contribuții în economie, politică și filosofie, apărând principiile individualismului și liberalismului și considerând statul de drept temelia unei societăți funcționale și prospere.
Articol realizat de Andreea Andries.
Cea mai cunoscută lucrare a lui Hayek, The Road to Serfdom, poate fi găsită aici.
Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.