Berkeley și reconcilierea științei cu religia

George Berkeley (1685-1753) a fost unul dintre cei trei mari empiriști britanici, alături de John Locke și David Hume. Filosoful de origine irlandeză este cunoscut pentru viziunea sa imaterialistă, conform căreia obiectele există doar datorită imaginației noastre de a le percepe, ele neavând o componentă materială în cazul în care mintea umană nu ar fi capabilă de a le repera.

Berkeley, de profesie preot, a părăsit Marea Britanie pentru a predica în Statele Unite, unde un oraș din California avea să îi preia numele. Printre cele mai cunoscute scrieri ale sale se numără Un eseu către o nouă teorie a viziunii sau Un tratat referitor la principiile cunoștințelor umane, lucrări realizate la începutul carierei sale.

berkeley, espresso filosofic

Din punct de vedere al filosofiei religiei, principalele elemente ale viziunii lui Berkeley sunt:

  • Nu există substanțe materiale, ci doar substanțe mentale finite și o substanță mentală infinită, Dumnezeu;
  • Berkeley consideră că senzațiile umane nu pot fi generate de obiectele din jurul oamenilor, ele avându-și cauza în existența unei ființe superioare, Dumnezeu;
  • Filosoful britanic consideră că ceea ce vedem, auzim, simțim nu poate fi controlat de voința noastră, aceste capacități fiind datorate unei forțe superioare;
  • Certitudinea existența obiectelor din jurul nostru, după dispariția noastră, este asigurată de existența lui Dumnezeu, care, prin mintea sa proprie, poate percepe existența acestor obiecte, dincolo de prezența eului care să  le certifice;

Un critic al noțiunilor abstracte, pentru Berkeley lumea este compusă doar din minți și idei, viziunea filosofului britanic reușind să realizeze, cel puțin în aparență, un deziderat greu de atins: compatibilitatea între știință și religie.


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

2 thoughts on “Berkeley și reconcilierea științei cu religia

  1. Esti o binecuvântare! Mulțumesc pentru aceste articole așa de frumos și edificator prezentate, ilustrate, sintetizate și asociate între ele.
    Doamne ajută!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *