Lévi-Strauss și legăturile antropologiei cu filosofia

Claude Lévi-Strauss (1908-2009) a fost unul dintre cei mai cunoscuți antropologi , cercetările sale având ecou însă și în alte discipline, precum filosofia sau sociologia. A făcut parte din generația intelectualilor francezi ce i-a cuprins pe Albert Camus, Michel Foucault, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir și Jacques Derrida.

Lévi-Strauss a crescut în Paris și a urmat studii de filosofie. În timpul celui de-al doilea război mondial, după capitularea Franței, a fost deposedat de cetățenia franceză, pe fondul originii sale evreiești. A reușit să ajungă în Statele Unite ale Americii, unde avea să își desăvârșească structura teoretică a gândirii sale științifice. Strauss, autor al unor opere celebre precum Gândirea sălbatică (o poți găsi aici) sau Tristes Tropiques (o poți găsi aici) este considerat a fi fondatorul curentului structuralist, conform căruia gândirea omului primitiv nu este fundamental diferită de cea a omului modern, exponentul civilizației occidentale.

Printre cele mai importante idei ale lui Lévi-Strauss, cu incidență în filosofie, amintim:

  • Mitul este o modalitate de descoperire a unei limbi, iar creativitatea ce derivă din reinterpretarea miturilor, la nivelul comunităților indigene, este de preferat creativității asociate artistului egoist din lumea occidentală;
  • Miturile civilizațiilor primitive demonstrează căutarea înțelepciunii și originii, țeluri similare împărtășite și de omul modern; singura diferență este reprezentată de faptul că omul primitiv acționează în jurul limitelor sale, pe când omul modern încearcă să își depășească mereu limitele – două tipologii de oameni ce sunt egal necesare progresului;
  • Într-una din numeroasele contre intelectuale avute cu Sartre, Strauss a formulat o contradicție identificată la nivelul viziunii existențialiste sartriene: deși omul dispune de o libertate dezarmantă, acesta este limitat de aspectele ideologice impuse de forțele politice (aluzie la simpatia lui Sartre față de URSS).

Influențat de analiza lui Rousseau asupra firii umane, Lévi-Strauss și-a dedicat activitatea asupra studiului ființei umane, dincolo de diferențele civilizaționale. Din perspectivă filosofică, a fost atras de filosofia lui Marx, însă nu suficient pentru a face trecerea de la susținerea unor principii ale socialismului la susținerea comunismului.


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *