Kojeve sau varianta atractivă a filosofiei lui Hegel

Alexandre Kojève (1902-1968) a fost un filosof francez de origine rusă, cursurile sale de (re)interpretare a filosofiei lui Hegel având o influență majoră asupra societății franceze din secolul precedent și modelând, rând pe rând, viziunile filosofice ale unor gânditori precum Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Michel Foucault sau Jacques Derrida.

Kojeve s-a născut în Rusia, însă s-a format intelectual în Germania, până la stabilirea sa în Franța, în 1933. Acesta a fost un personaj enigmatic, greu de descifrat și cu abilități personale remarcabile. Deși a fost înrolat în armata franceză, pentru a lupta în cel de-al doilea război mondial, nu a petrecut nici o zi e front. Ulterior războiului, a lucrat în cadrul Ministerului Economiei din Franța, fiind creditat pentru promovarea ideii pieței unice, cea care a stat la baza Uniunii Europene de astăzi. Pe Kojeve îl poți citi în limba română prin Introducere în lectura lui Hegel (aici) sau Noțiunea de autoritate (aici).

Din perspectiva interpretării ideilor lui Hegel, cele mai importante aspecte ale ideilor sale sunt:

  • Pentru Kojeve, dialectica stăpân/sclav este interpretată astfel: oamenii au nevoie de recunoaștere, pe care o pot obține prin alți oameni. Când doi oameni se întâlnesc, voințele lor intră în luptă. Cel mai puternic va deveni stăpân, iar celălalt sclav. Cu toate acestea, stăpânul este recunoscut ca având această calitate doar de către sclav, pe când el are nevoie de această recunoaștere din partea unui egal. Astfel, puterea sclavului crește tocmai prin dependența existentă între cei doi pentru recunoașterea stăpânului ca atare.
  • Astfel, ideea lui Kojeve ajunge să fie reinterpretată de Lacan sub forma dorința este dorința dorinței celuilalt” ;
  • Kojeve reinterpretează viziunea identității lui Hegel și consideră că, deși cu toții încercăm să ne portretizăm în fața altora în felul în care am dorim să fim percepuți, este important să ne acceptăm, în felul nostru, chiar dacă acesta este diferit de concepția noastră  – libertatea este abilitatea de a-ți păstra identitatea în ciuda diferențelor;

Influențând pe mulți, Kojeve a fost la rândul lui modelat de viziunea altor filosofi : Hegel, Marx, Heidegger. Cu toate acestea, a rămas un punct distinct pe harta filosofică europeană, învăluit de misterele și controversele din jurul său. Kojeve, asemeni lui Dostoievski, a fost cruțat de la a-i fi aplicată pedeapsa capitală în Rusia natală chiar înaintea execuției, aspect ce însă nu l-a îndepărtat foarte mult de originile sale, având în vedere suspiciunile ce au planat asupra ultimilor 30 de ani de viață, bănuit post mortem  de a fi fost spion sovietic.


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *