Costică Brădățan este un filosof român-american contemporan, devenit cunoscut pentru studierea eșecului și relația acestuia cu succesul atât de mult căutat. Brădățan este profesor de științe umaniste la Universitatea Tehnică din Texas și profesor onorific la Universitatea din Queensland (Australia).
Brădățan conferă un rol important eșecului în dezvoltarea spiritului uman. Amintindu-și de perioada copilăriei dintr-o Românie aflată sub spectrul comunismului, Brădățan afirmă că eșecul utopiei comuniste l-a pregătit psihic, prin această lecție a înfrângerii, tocmai pentru dobândirea succesului ulterior. Brădățan atrage atenția asupra diferențelor de perspectivă asupra a ceea ce catalogăm eșec, acest termen generic putând desemna, spre exemplu, o operație nereușită, precum și o prăjitură necrescută.
Lucrările lui Brădățan se găsesc și pe piața de literatură din România, un bun exemplu fiind cartea A muri pentru o idee (o poți găsi aici). În 2023, Brădățan a publicat cartea În sprijinul eșecului, care a dobândit rapid popularitate, fiind prezentată prin intermediul mai multor articole de recenzare pe website-uri de specialitate. Lucrarea analizează viața gânditorilor Simone Weil, Mahatma Ghandi, Emil Cioran și Mishima Yukio, pentru a demonstra cum succesul și eșecul se întrepătrund, iar orice succes repurtat reprezintă un eșec suferit dintr-o altă perspectivă. În sprijinul eșecului reprezintă, dincolo de reflecția filosofică, un îndemn pentru tratarea cu mai multă indulgență a propriilor insuccese, care, în definitiv, pot constitui baza atât de necesară pentru clădirea propriului progres.
Brădățan reprezintă un bun exemplu în sprijinul continuării utilizării filosofiei ca mod de reflecție și în perioada contemporană, aflată sub spectrul tehnologiei și a inteligenței artificiale. Brădățan este autorul a numeroase articole, putând fi citit pe site-uri precum Scena 9 (https://www.scena9.ro/articles/by/costica-bradatan) sau Aeon (https://aeon.co/search?q=bradatan ).
Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.