Falsul profet din Abonoteichus

Alexandru din Abonoteichus (aprox 105-170) a fost un fals predicator din perioada Imperiul Roman, devenit cunoscut prin numărul adepților obținuți, în pofida înșelătoriei practicate. Alexandru apare în scrierile lui Lucian din Samosata, care, cumulate cu alte evidențe istorice, punctează către existența sa.

Alexandru  din Abonoteichus a reușit să dezvolte o adevărată industrie în jurul zeului inventat Glycon, portretizat prin intermediul unui șarpe viu cu un cap artificial atașat. Conform evidențelor epocii, Alexandru ar fi dobândit și anumite cunoștințe de medicină, prin intermediul unor terțe persoane, pe care le-ar fi utilizat în procesul de convingere a noilor adepți.

Totodată, falsul oracol a realizat o avere considerabilă prin perceperea de taxe însemnate pentru prezicerea viitorului. Deși de cele mai multe ori aspectele relatate erau de o calitate îndoielnică, faima lui Alexandru a continuat să crească, pe fondul unor preziceri întâmplător adeverite. Conform unor anumite elemente istorice, Alexandru și-ar fi utilizat o parte din avere pentru a pune la punct o rețea de spioni care să furnizeze informații valoroase, în privința persoanelor rezidente care apelau la serviciile falsului profet.

Cultul lui Alexandru a căpătat suficientă amploare pentru a ajunge și la curtea împăratului Marcus Aurelius, care i-ar fi cerut lui Alexandru sfaturi pentru obținerea unei victorii militare. Conform însemnărilor, Alexandru ar fi cerut ca doi lei să traverseze Dunărea, ca precondiție pentru îndeplinirea victoriei militare. Pus în fața faptului de a constata pierderea bătăliei de către armata romană, Alexandru s-a scuzat motivând că nu a putut prezice cine va repurta victoria militară.

Deși pe alocuri cu accente absurde și greu de crezut, existența lui Alexandru din Abonoteichus este un bun exemplu pentru a ridica nivelul de vigilență față de toți falșii profeți ai lumii moderne, aparent specialiști, care prezic și îndeamnă mase de oameni în anumite direcții, fără ca aceștia din urmă să apeleze la una dintre cele mai simple arme din arsenalul filosofic ce poate fi disponbil oricui – întrebarea ”de ce?”.


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *