Marcus Aurelius – împăratul filosof sau filosoful împărat?

Marcus Aurelius sau Marc Aureliu (121-180) a fost Împăratul Romei în perioada 161-180. În pofida acestei poziții de vază, el este cunoscut mai mult pentru filosofia sa stoică și pentru înclinația sa către erudiție și mai puțin pentru gloria domniei sale. Marcus Aurelius a făcut parte dintr-o familie influentă și erudită a Romei, dar modul în care a devenit împărat rămâne controversat, din punct de vedere istoric, în urma unor cicluri de adopții pornite de împăratul Hadrian, în vederea alegerii succesorului său.

La insistența sa, Marcus Aurelius i-a oferit titlul de co-împărat fratelui său adoptiv, fiind pentru prima dată în istoria Romei când puterea a fost exercitată de două persoane. În planul filosofiei, cea mai cunoscută lucrare a sa este Meditații – Gânduri către sine însuși (disponibilă aici), ce reprezintă gândurile împăratului roman pe parcursul diverselor campanii militare susținute. Ca fapt divers, lucrarea a fost redactată în limba greacă, simbolizând apropierea celor două culturi la momentul respectiv.

espresso filosofic, marcus aurelius

Principalele elemente de filosofie politică ce transcend din scrierea și viața lui Marcus Aurelius sunt următoarele :

  • Cunoașterea propriilor limite și acceptarea ajutorului din partea altora este atitudinea rațională, aspect ilustrat și de colaborarea sa apropiată cu Senatul, către care a derogat mai multe dintre atribuțiile deținute anterior de împărat ;
  • Marcus Aurelius atrage atenția asupra răutății, capriciozității și ipocriziei întâlnite la majoritatea liderilor absoluți, caracteristici pe care încearcă să nu le dobândească ;
  • Dincolo de elemente stoice ale filosofiei sale, similare cu ideile enunțate de Seneca sau de Epictet, Marcus Aurelius a avut și a încurajat un comportement atipic pentru un împărat roman – a dat dovadă de modestie, de empatie și lipsă de cruzime și de deschidere naturală față de semeni  – aspecte ce reies din cronicile vremii ;
  • În plan intern, a contribuit la modernizarea codurilor civile și penale și a tolerat creștinismul, într-o perioadă în care această religie era încă interzisă prin lege.

Domnia lui Marcus Aurelius nu a fost însă marcată de vremuri liniștite, în opoziție cu gândurile ce emană din rândurile înscrise în Meditații. Războaie, comploturi și crize sanitare au marcat perioada de domnie a lui Marcus Aurelius, aspecte ce ridică semne de întrebare cu privire la relevanța istorică a sa ca împărat și filosof – om politic vizionar și gânditor înțelept sau om politic mediocru și gânditor care a reluat ideile altor filosofi stoici ce i-au precedat.


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

2 thoughts on “Marcus Aurelius – împăratul filosof sau filosoful împărat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *