Când am discutat anterior despre stoicism, am pornit de la Epictet, care însă a fost un reprezentant târziu al curentului stoic. Când analizăm forma de început a stoicismului, facem referire la Zeno din Citium (334-262 î. Hr), fondatorul acestui curent, cunoscut astăzi, în principal, prin scrierile lui Seneca sau Marc Aureliu.
Dacă Epicur aprecia că înțeleptul nu trebuie să se implice în politică, decât în circumstanțe extraordinare, viziunea lui Zeno era total opusă, acesta apreciind că înțeleptul trebuie să se implice în politică, în afară de cazul în care ceva îl va împiedica. Opera sa cea mai cunoscută, Republica, nu a supraviețuit, însă din scrierile altor filosofi aceasta a fost reliefată. Evident, aceasta nu trebuie confundată cu Republica lui Platon, lucrarea lui Zeno fiind o viziune alternativă asupra societății ideale.
Din punct de vedere doctrinar, principalele aspecte ale filosofiei politice stoice ce provin de la Zeno sunt următoarele:
- Crescut sub influența cinicilor, Zeno a combinat viziunea stoică ulterioară a republicii, guvernată de legea naturală, unde comportamentul uman este armonizat cu ordinea cosmică, cu viziunea platonică, unde politica incorporează și elemente de prietenie între oameni, prin prisma faptului că aceștia sunt mai înclinați să formeze comunități alături de cei față de care împărtășesc aspecte comune;
- Zeno consideră că doar oamenii virtuoși pot fi numiți cetățeni ai republicii;
- Orașul era, în același timp, arena acțiunii politice, cât și locul în care conceptul de justiție era definit; ulterior, în viziunea stoicilor, orașul era locuit doar de oameni înțelepți, doar aceștia putând elabora politici și viziuni asupra justiției;
În plan etic, Zeno pune bazele valorilor stoice, condamnând dorința, teama, plăcerea și durerea, ca emoții distructive. Deși mai puțin cunoscut în prezent, Zeno este filosoful care i-a influențat pe Seneca, Marc Aureliu sau Epictet, reprezentanți cunoscuți ai stoicismului.
Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.
One thought on “Republica lui Zeno, fondatorul stoicismului”