Rezoluțiile filosofice de anul nou

Rezoluțiile de anul nou – o bună modalitate de a ne seta noi obiective sau o pierdere de vreme? Greu de spus, depinde foarte mult de motivația și de scopul fiecăruia dintre noi atunci când ne setăm anumite obiective. Cu toate acestea, această practică poate avea o dimensiune filosofică mult mai pronunțată decât ne-am putea imagina la prima vedere.

Rene Descartes, cunoscutul filosof raționalist francez, își construiește întregul sistem filosofic de la ideea înlăturării tuturor elementelor cunoscute pentru a își putea valida existența. Într-un mod similar, prin intermediul convenției anului calendaristic, putem utiliza acest moment pentru resetarea anumitor parametri din activitatea noastră.

Setarea unor noi obiective poate reprezenta modul de a ne folosi de libertatea de care dispunem, o idee promovată de Jean Paul Sartre sau Simone de Beauvoir. Pe de altă parte, stabilirea unor obiective nerealiste sau prea ambițioase poate da naștere la dezamăgiri și deziluzii. În definitiv, multe din cele ce ne înconjoară scapă controlului nostru, lecție importantă promovată de stoci, care poate fi utilă și gândurilor cu care pornim în noul an.

Și pentru că deprinderea obiceiurilor bune necesită timp și motivație, iată câteva sfaturi utile ale filosofilor ce pot fi aplicate la început de an:

  • Heraclit îndeamnă la acceptarea schimbării – deși ideea rezoluțiilor de noul an ar fi reprezentat o idee bizară pentru epoca presocratică în care a trăit, celebra frază ” omul nu poate păși de două ori în același râu” semnalizează schimbarea perpetuă a tot ceea ce ne înconjoară, chiar și a noastră, deși aparența indică absența modificărilor. Acceptă schimbarea ca o constantă a vieții.
  • Simone de Beauvoir îndeamnă la acțiune – în virtutea libertății totale a individului, de Beauvoir îndemnă la acțiune imediată în schimbarea cursului vieții și nu la amânarea perpetuă a acțiunilor într-un viitor incert. Acceptând ideea schimbării continue, ideea gânditoarei franceze capătă și mai multă atractivitate.
  • Spinoza îndeamnă la înțelegerea naturii umane – dincolo de dragoste, ură, frică, Spinoza încearcă să nu judece și să înțeleagă motivele care animă comportamentul oamenilor, fără a categorisi și a pune etichete;
  • Kierkegaard îndeamnă la mers zilnic – prin mișcare, chiar și cele mai apăsătoare gânduri pot fi încet-încet înlăturate. Sedentarismul, pe de altă parte, conduce la percepția afecțiunii sau chiar la afecțiune în sine;

Dincolo de propria poziționare față de semnificația anului nou, filosofia poate oferi sfaturi și surse de inspirație oportune pentru viața noastră de zi cu zi și pentru modalitatea de raportare la ceea ce este important pentru noi. Acestea fiind zise, îți doresc inspirație în setarea (noilor) obiective pentru anul abia început.


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *