Filosofia longevității a lui George Ohsawa

George Ohsawa (1893-1966), născut la data de 18 octombrie la Kyoto, în Japonia, pe numele lui adevărat Nyoichi Sakurazawa, este cunoscut ca fiind fondatorul dietei macrobiotice, care se bazează pe conceptul energiilor yin și yang. Numele de Ohsawa, derivat din sintagma franțuzească Oh, ça va  (care înseamnă „Bine” sau „Mă descurc” ca răspuns la întrebarea „ce faci?”), a fost însușit de acesta în perioada în care a poposit la Paris.

Referirile sale despre macrobiotică au fost menționate pentru prima dată în anul 1961, în cartea sa denumită- Zen Macrobiotics (o poți găsi aici), ulterior filosofia sa fiind denumită Macrobiotică.

Dieta macrobiotică promovată atât de mult de Ohsawa a apărut în mănăstirile japoneze în urmă cu sute de ani și este considerată mai degrabă o abordare a vieții decât o dietă, un plan alimentar preponderent vegetarian care presupune consumul de cereale integrale, legume, fructe, alge, produse de soia fermentate, combinate în mese conform principiului de echilibru chinezesc cunoscut sub numele de Yin și Yang.

Plecând de la acest vechi concept chinezesc, Ohsawa scrie în cărțile sale despre teoria privind legătura dintre spirit și corp. El susține ideea la care au ajuns și filosofi ca Spinoza sau Teihard de Chardin, cum că omul nu este o entitate separată în univers, ci dimpotrivă, este născut din seva pământului, omul nu este decât ultima verigă, în timp, a unei serii de ființe cu care el rămâne în simbioză, este legat de origini dar și solidar cu semenii săi. Noi, oamenii, suntem frați deopotrivă cu vecinii, dar și cu cei de la antipozi, cu animalele, cu plantele, supuse și ele nașterii și morții, chiar și cu pietrele, dominate de aceleași legi ale întregului univers.

Totodată, în L’Ere Atomique (Epoca atomică), una din lucrările sale scrise în franceză, la fel ca în toate cărțile pe care le-a scris, Ohsawa a dedicat un spațiu considerabil explicării modului în care macrobiotica poate fi soluția multor probleme sociale și poate ajuta la crearea unei lumi în care războiul poate fi văzut ca un rezultat al unei erori de judecată.

Această concepție asupra vieții și a disciplinei alimentare, propovăduită de Ohsawa, poate fi tocmai secretul longevității de care au beneficiat cu succes popoarele Asiei timp de mii de ani. Pentru obținerea longevității, Ohsawa propune schimbarea în plan fizic – adoptarea unui regim alimentar preponderent vegetarian – și în plan spiritual – abordarea unei noii atitudini față de viață. Astfel, conform principiilor sale filosofice și morale, Ohsawa a conceput un regim alimentar, recomandând utilizarea metodei macrobiotice în mod restrictiv timp de cel puțin 10 zile, aceasta fiind și cea mai bună cale pentru vindecarea multiplelor boli incurabile prin metodele alternative ale medicinei, el însuși reușind să se vindece de tuberculoză, aplicând această metodă la vârsta de 19 ani.

Având în vedere recomandările sale alimentare, Ohsawa a fost atacat de tagma medicilor, inclusiv din punct de vedere juridic, pentru exercitarea ilegală a medicinei. În cele din urmă, propovăduitorul dietei macrobiotice fost achitat, tribunalul motivându-și decizia prin faptul că ”Ohsawa promovează un sistem filosofic de origine extrem-orientală, în care omul apare supus unor forțe antagoniste numite Yin și Yang. Astfel, a fost consfințit, în mod indirect, că medicina reprezintă, de fapt, una din ramurile derivate din filosofia antică.

Aplicând metoda lui Ohsawa timp de 10 zile, prin consumul a doar patru cereale Yang (grâu, orez integral, hrișca și mei), apă și sare, am realizat în plan spiritual (adițional beneficiilor din plan fizic), un exercițiu de voință transpus într-o o stare de bine, de echilibru și detașare, de calm și răbdare, o dovadă personală a faptului că secretul longevității pornește de la alimentație.

Articol realizat de Raluca Bercea.


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *