Galiani sau vocea economică echilibrată a epocii

Ferdinando Galiani (1728-1787) a fost un economist italian care a reușit, prin opera sa, să deschidă calea unor importante constatări ulterioare în privința teoriei valorii. Galiani a ocupat poziții în aparatul central al orașului Napoli, în domeniul economic, activând o perioadă, și în cadrul reprezentanței diplomatice a fostului regat napoletan la Paris.

Scrierile lui Galiani realizează o radiografie interesantă a epocii, acesta păstrând corespondența cu gânditorii fiziocrați și cu Voltaire. Sub aspect economic, gânditorul napoletan a scris două tratate importante – Despre bani (1750) și Dialoguri asupra comerțului de cereale (1770).

espresso filosofic, galiani

Principalele elemente de filosofie economică prezentate de Galiani pot fi rezumate astfel :

  • Pornind de la exemple ale istoriei, Galiani argumentează că deși statele s-au putut extinde prin cuceriri teritoriale, acestea nu și-au putut extinde bogăția și influența fără practicarea comerțului ;
  • În acest sens, spre deosebire de gânditorii fiziocrați, a căror viziune o critica, Galiani considera că este necesară o reglementare a comerțului prin norme bine definite ;
  • În analiza sa asupra comerțului de cereale, Galiani observă dubla calitate a grâului – de hrană esențială și de element al comerțului ; în această situație particulară, economistul italian opina că latura mercantilă a grâului ar trebui să ocupe un rol mai puțin important, în detrimentul obligației administrației de repartizare a acestuia.

O figură importantă a perioadei Renașterii, Galiani a fost considerat de către Nietzsche ca o persoană dotată cu o inteligență rafinată, reprezentând o voce echilibrată în domeniul economic, într-o epocă dominată de laissez-faire.


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *