Goldman și lupta în sprijinul anarhismului

Emma Goldman (1869-1940) este o cunoscută activistă anarhistă, cu o puternică influență asupra acestui curent politic. De altfel, ceea ce este interesat la Goldman, născută pe teritoriul fostului URSS (Lituania de astăzi), este că reprezintă una dintre cele mai autentice figuri filosofice, prin prisma faptului că acțiunile derulate au fost în concordanță totală cu teoria expusă.

Născută într-o familie de evrei, Goldman avea să fie trimisă de familie în Statele Unite, pentru a își desăvârși educația. Mutarea pe teritoriul american a coincis cu demararea unui puternic activism politic, care i-a adus mai multe arestări, iar, într-un final, deportarea în URSS, în 1917. Experiența sovietică avea să aibă o influență majoră asupra ei, fiind deziluzionată de modul în care adevărata revoluție a fost înnăbușită de către noul regim bolșevic. Ulterior, Goldman avea să se stabilească în Marea Britanie, pentru a reveni, ulterior, pentru a preda, în Statele Unite. Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale este Deziluzia mea în Rusia (o poți găsi aici).

goldman, espresso filosofic

Din punct de vedere al filosofiei politice, văzută prin lentila anarhismului, cele mai importante idei ale sale au fost:

  • Deși inițial adepta unei transformări radicale a societății, Goldman a realizat că protestele susținute pentru reducerea numărului de ore de muncă, puternic reprimate în epocă, în Chicago, reprezentau o etapă către atingerea pragului dorit;
  • Deși adeptă a violenței, în cadrul transformării societății, experiența sovietică a prezentat un moment de alienare care a făcut-o să constate că nu a întâlnit până atunci un guvern atât de static și de contra-revoluționar;
  • Goldman a militat pentru respectarea drepturilor femeilor, inclusiv al aceluia la avort;
  • Alăturându-se războiului civil spaniol, de partea anarhiștilor,Goldman consideră acest curent politic modalitatea de a lupta împotriva ignoraței, acesta înlăturând țesuturile infectate ale societății.

Cu o puternică influență din partea lui Thoreau, Bakunin sau Stirner, Emma Goldman avea să își lase propria amprentă asupra filosofiei politice, urmărind îndepărtarea ordinii sociale și instaurarea unui sistem bazat pe libertate, care să nu fie îngrădit de legi.

 


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

One thought on “Goldman și lupta în sprijinul anarhismului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *