Fourier, exponentul socialismului utopic

Charles Fourier (1772-1837) a fost un influent gânditor francez, denumit mai târziu de către Marx a fi un socialist utopic. Viziunea sa a inspirat apariția a importante comunități care au adoptat viziunea lui Fourier, mai ales în Statele Unite.

Acesta era un adversar înverșunat al laissez-faire-ului, cât și al industrialismului, pe care îl considera a fi un curent trecător. Fourier și-a dezvoltat o parte din gândire plecând de la concepția pe care o avea despre statutul muncitorului, care era unul dificil, considerând orice muncă fizică o caznă care conducea la dezumanizare. Totuși, Fourier aprecia că este posibil ca munca să se transforme într-un element benefic pentru trup și sufllet, iar pentru a realiza acest aspect a propus o nouă organizare, numită falanster.

fourier, espresso filosofic

În cadrul spatele acestui falanster, următoarele idei economice formau baza gândirii lui Fourier:

  • Falasterul era o comunitate de 1620 de persoane (Fourier a identificat 810 tipuri psihologice diferite, fiind atras și de această sferă de cercetare, propunând ca această structură utopică să conțină câte un bărbat și o femeie din fiecare astfel de categorie). Pentru Fourier, proprietatea privată și instituția moștenirii nu aveau să dispară, însă se transformau în așa fel încât își pierdeau caracterul antagonist.
  • În cadrul falanster-ului, Fourier propunea o diversificare la nivelul muncii depuse, considerând că aceasta este cheia către menținerea fericirii și criticând viziunea lui Adam Smith, care milita pentru existența specialiștilor în fiecare domeniu, în care să lucreze constant.
  • De asemenea, în cadrul noii societăți, spiritul competitiv era folosit în sens pozitiv, neîncurajându-se profitul, ci ideea de competiție, de a vedea cine reușește să obțină cele mai calitative produse, acestea urmând a servi binelui comunității.
  • De asemenea, Fourier era și un adept al libertinajului, pe care îl propunea în cadrul societății sale, susținând în același timp îmbunătățirea situației femeii. La nivel teoretic, problemele ridicate de către Fourier sunt apreciate de către Marx, deși în viziunea utopică pe care o prezintă, orice fel de acțiune politică sau revoluționară nu își are locul, Fourier urmărind o soluționare pașnică care este sortită eșecului.

Prin operele lor, în principal Saint Simon și Fourier, au realizat doar o critică parțială asupra societății, iar, în consecință soluțiile propuse de către ei nu abordau problemele de o manieră completă, astfel încât să le soluționeze. Aceste idei aveau să fie reluate și dezvoltate de către Marx, conținând temeiuri necesare pentru declanșarea, în viziunea sa, a unei revoluții totale. Despre viziunea lui Fourier poți citi mai multe aici.

 


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

3 thoughts on “Fourier, exponentul socialismului utopic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *