Gianni Vattimo (1936-) este un filosof italian, cunoscut, din punct de vedere filosofic pentru analiza nihilismului dintr-o perspectivă pozitivă, explicabilă și de necondamnat, iar, în afara sferei filosofice, pentru susținerea drepturilor minorităților sexuale, din poziția sa de fost membru al Parlamentului European.
Viața lui Vattimo a fost cuprinsă de controverse: fascinat de scrierile lui Mao, cu studenți de-ai săi implicați în activități violente și chiar teroriste, care și-au justificat acțiunile prin prisma învățăturilor filosofului italian, și deconspirat din punct de vedere al homosexualității sale. Lucrările cele mai cunoscute ale lui Vattimo sunt Sfârșitul modernității și Societatea transparentă.
Din punct de vedere al filosofiei religiei, Vattimo are o viziune aparte, ambivalentă, care poate fi explicată astfel:
· În căutarea unei ancore pentru sine, Vattimo consideră că omul recurge la nihilism, în contextul în care nu găsește un centru sau o fundație clară în societatea modernă;
· În acest context, filosoful italian preia celebra zicală a lui Nietzsche, Dumnezeu este mort, în sensul formulării lipsei unui cod moral al societății moderne;
· Odată cu înaintarea în vârstă, Vattimo s-a întors către religie, pe fondul pierderii mai multor persoane dragi;
· Vattimo folosește adesea expresii contradictorii, de tipul Mulțumesc lui Dumnezeu pentru că sunt ateu;
Odată cu înaintarea în vârstă, apropierea lui Vattimo către marxism s-a estompat, acesta propunând o formă atenuată a comunismului pentru dezvoltarea societății, comunitate pe care a văzut-o, în principal, prin ochii lui Nietzsche și ai lui Heidegger.
Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.
One thought on “Vattimo și valoarea pozitivă a nihilismului”