Friedrich Schleiermacher (1768-1834) a fost un important teolog german, considerat drept fondatorul modern al teologiei protestante. Crescut într-un mediu educațional rigid și bazat pe studiul religios, Schleiermacher a reușit să își convingă tatăl să întrerupă studiile teologice și să le urmeze pe cele universitare, unde a descoperit scrierile lui Kant, ale cărui adept a rămas pentru totdeauna.
Ulterior, filosoful german a devenit tutore particular, dar a început, totodată, să fie un activ propovăduitor al mesajelor religioase, devenind ulterior profesor de teologie la Universitatea Halle. Cea mai importantă lucrare dintre ale sale a fost, de altfel, în domeniul religios : Credința creștină.
Din punct de vedere religios, cele mai importante idei filosofice ale lui Schleiermacher au fost:
- Religia este intuiția universului și sensul infinitului în dimensiunea finită, distanțându-se astfel de viziunile lui Kant sau Fichte, de a reduce religia la sfera eticii ;
- Schleiermacher consideră că Dumnezeu nu poate fi disociat de lume, după cum nici lumea nu poate fi disociată de Dumnezeu, cele două concepte aflându-se într-o relație de interdependență ;
- Fiecare om este o manifestare specifică a lui Dumnezeu și este înzestrat cu anumite calități, pe care ar trebui să le caute și să le dezvolte ;
- Schleiermacher respinge ideea unei religii naturale universale care să înlocuiască religiile istorice, din trecut, dar consideră că schimbările de viziune se datorează unui ideal progresist în gândirea umană.
Influența lui Schleiermacher a avut de suferit în prima jumătate a secolului al XX-lea, însă, ulterior, contribuția sa a fost reevaluată de comunitatea filosofică, fiind considerat un pilon important în istoria filosofico-teologică germană. Acesta a reușit să se distanțeze de viziunile lui Kant și Spinoza, pe care i-a admirat pentru ideile lor, pentru a își forma propriul sistem de gândire și interpretare a lumii, din perspectivă teologică.
Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.
2 thoughts on “Schleiermacher și filosofia teologică”