Filmer și susținerea unei ere politice ce a apus

Robert Filmer (1588-1653) a fost un filosof britanic cunoscut pentru viziunea sa care susținea regimul monarhic absolutist. Filmer a studiat la Trinity College, în Cambridge, iar apoi la Lincoln’s Inn, devenind ulterior cavaler sub domnia lui Carol I al Angliei. Această afiliere regală avea să conducă la arestarea sa, în urma războiului civil izbucnit pe perioada domniei lui Carol.

Principala opera a lui Filmer a fost Patriarcha, apărută în 1680, după moartea sa (o poți găsi aici). Filmer este însă considerat a fi primul gânditor britanic absolutist, manuscrisul lucrării sale datând dinanintea scrierilor lui Hobbes.

espresso filosofic, filmer

Principalele idei de filosofie politică ale lui Filmer au fost următoarele :

  • Filmer atribuia statului imaginea unei familii, regele deținând rolul tatălui, de cap al familiei, față de care toți ceilalți membri se supun ;
  • Gânditorul britanic considera că Adam, din Biblie, a fost primul rege al omenirii, iar Carol I era cel mai vârstnic moștenitor al lui Adam, justificându-i astfel acestuia calitatea de monarh ;
  • Regele, în calitatea sa absolută, nu este legat de nici o decizie a unui predecesor și nici nu trebuie să fie constrâns de legi în exercitarea mandatului său ;
  • Deloc surprinzător, Filmer era un aspru critic al democrației, considerând că Atena nu a cunoscut o justiție reală, doar falsa sa întruchipare conferită de mulțime.

Filmer a întruchipat o întreagă era a gândirii politice britanice, până la Revoluția Industrială, viziunea sa căzând ulterior în desuetitudine. Opera sa a fost ridiculizată de John Locke, însă rămâne o vie mărturie a unei etape din istoria omenirii, care situa poziția regelui dincolo de orice limitare sau constrângere.


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *