Deși chinuită de războaie, conflicte și dictaturi, China este sursa unei înțelepciuni populare ample. Proverbele chinezești au puțin de-a face cu dragostea și iubirea, însă scopul lor principal este de obicei de a găsi sens în viață, de a transmite înțelepciune sau de a explica comportamentul uman.
Cunoscutul filosof chinez Confucius, care a influențat decisiv gândirea asiatică, susține în unul din proverbele sale cu însemnătate că “cea mai ștearsă cerneală este mai bună decât cea mai putenică amintire”. Altfel spus, ceea ce simțim și gândim în momentul prezent, transpus în scris este practic o fereastră în lumea amintirilor, care ne ajută să privim în trecut. Prin intermediul unui jurnal toate aceste simțuri ne pot transporta înapoi în trecut, într-un timp și într-un loc unde am fost fericiți.
Jurnalul în sensul de însemnări zilnice despre anumite evenimente legate de viață, cum ar fi jurnalul de călătorie, jurnalul recunoștinței, ori a manifestării este ca o depunere la banca de amintiri, care asigură o economisire a amintirilor fericite, astfel încât, pe viitor să existe posibilitatea reală de a retrage din ele fericirea.
Jurnalul, indiferent de forma sa, este o combinație de fapte personale, bazate pe auto-examinare, uneori irațională, dar cu siguranță extrem de importantă. Scrierea de mână într-un jurnal, autentică și personală, este recomandată și ca tehnică de (re)cunoaștere și observare a emoțiilor, ca metodă care facilitează conectarea cu sine și cu propriile emoții. Potrivit psihologilor și experților, scrisul expresiv, completarea unui jurnalul personal, întărește celulele imunitare, limfocitele, care astfel îmbunătățesc starea de spirit iar activitatea socială crește. De asemenea, are un efect benefic asupra calității relațiilor cu persoanele apropiate.
Majoritatea cercetărilor privind scrierea expresivă se realizează prin măsurători ale sănătății fizice și s-a putut astfel observa că ținerea unui jurnal permite sistemului imunitar să funcționeze mai bine, tensiunea arterială se normalizează, iar stresul se reduce. Alte studii arată că această activitate promovează vindecarea mai rapidă a rănilor și o mobilitate mai mare în rândul persoanelor cu artrită.
Dintre beneficiile emoționale ale scrierii în jurnal amintim:
- conectarea la propriul univers emoțional;
- concentrarea și purificarea conștiinței;
- detașare de propriile emoțiile considerate „negative” și gestionarea acestora;
- analizarea propriilor comportamente și obiceiuri prin acceptarea propriei vulnerabilități;
- gestionarea stresului;
- dezvoltatea abilităților creative și activarea spontaneității;
- luarea unor decizii dificile cu mai multă ușurință;
- urmărirea evoluției personale lăsând trecutul;
- combaterea autocriticii.
Pentru întărirea acestor beneficii și atingerea obiectivelor, este recomandat ca scrisul în jurnal să devină o rutină zilnică, fără o anumită ordine sau regulă pentru găsirea celor mai potrivite cuvinte. Fiecare notiță din jurnal să exprime impresii obținute cu ajutorul tuturor simțurilor autentice și vulnerabile. Poate cel mai important sfat legat de completarea unui jurnal este să fie ținut departe de privirile indiscrete! Un jurnal personal nu este o scrisoare către o altă persoană. Jurnalul este doar despre și pentru propria persoană.
Articol realizat de Raluca Bercea.
Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.