Frankfurt și filosofia bullshit-ului

Harry Gordon Frankfurt (1929-) este un filosof american, profesor emerit la Universitatea Princeton, unde a predat în perioada 1990 – 2002. Dacă analiza asupra sistemului raționalist al lui Descartes reprezintă principalul domeniu de specializare al lui Frankfurt, acesta este cunoscut la scară globală pentru eseul său devenit best-seller – On bullshit.

harry frankfurt

Scris inițial în 1986, eseul On bullshit a luat forma unei cărți în 2005 – carte tradusă în limba română ca De tot rahatul (o poți găsi aici). Pornind de la aspectele lingvistice ale conceptului de bullshit, abordate prin prisma dicționarului Oxford și a conceptelor filosofice ale lui Wittgenstein și Sfântul Augustin, Frankfurt ajunge la următoarele idei esențiale:

  • Deși atât minciuna, cât și bullshit-ul reprezintă o distorsionare a adevărului, prima reprezintă un act deliberat de înșelare, de distorsionare, pe când cea de a doua nu este conectată în nici un fel la conceptul de adevăr;
  • Practic, esența bullshit-ului este indiferența față de starea de fapt a lucrurilor – este ceea ce mânează oamenii în a avea opinii și certitudini asupra unor aspecte în care nu dețin competență sau asupra unor evenimente care se petrec în colțuri îndepărtate ale lumii (raportat la prezent, identificăm lejer subiecte precum pandemia de Covid-19 sau cazul Djokovic drept tărâmuri propice de propagare de bullshit);
  • Tocmai prin deconectarea de conceptul de adevăr, și chiar negarea existenței acestuia, bullshit-ul devine mai periculos decât minciuna – în definitiv, pentru cine propagă o minciună, adevărul are o importanță deosebită.

Dincolo de succesul comercial al scrierii lui Frankfurt, conceptul de bullshit este întâlnit la scară din ce în ce mai mare la nivelul societății, cu efecte dintre cele mai nocive. Tocmai această deconectare față de orice noțiune de adevăr poate conduce la dezinformări (unele acte malițioase voite, alte pornite din pură prostie), care, în definitiv, pot afecta însăși viața oamenilor.


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *