Edward Wilson – urmașul natural al lui Darwin

Edward Osborne Wilson (1929-2021) a fost un biolog și gânditor american, specialist în studierea furnicilor. În contextul viziunii sale științifice, Wilson a fost supranumit urmașul natural al lui Charles Darwin.

Profesor la Universitatea Harvard, Wilson a primit numeroase premii pentru activitatea sa științifică, printre care Premiul Crafoord (echivalentul Premiului Nobel pentru domeniile care nu intră sub incidența acestuia), precum și pentru cea literară – de două ori câștigător al Premiului Pulitzer. Wilson poate fi citit în limba română prin următoarele titluri – Originile creativității umane (o poți găsi aici), Sensul existenței umane (o poți găsi aici) sau Creația. Un apel pentru salvarea vieții pe pământ (o poți găsi aici).

Dincolo de activitatea sa din domeniul biologiei, viziunea lui Wilson a inclus o puternică componentă în spectrul religios, pornind de la antagonismul dintre știință și credință. Cele mai importante idei ale lui Wilson au fost:

  • Creșterea cunoștințelor științifice și legile naturale ale lumii pot fi incluse în denumirea generică de umanism științific;
  • Wilson nu neglijează rolul religiei, însă consideră că aceasta trebuie analizată, asemenea științei, prin lentila evoluției; în definitiv, știința și religia ar trebui să adopte o poziție mai conciliantă, fiind două dintre cele mai importante forțe modelatoare ale societății;
  • Pornind de la studiul furnicilor, Wilson a concluzionat că manifestările sociale ale oamenilor sunt similare cu cele ale celorlalte vietăți, explicând astfel aspecte inerente ale naturii umane, precum agresivitatea sau apartenența la un grup;
  • În pofida degradării continue a mediului natural, Wilson considera că viața pe Pământ nu este încă sortită extincției, în contextul schimbărilor climatice, specia umană putând încă salva biodiversitatea planetei.

Wilson, care a descoperit peste 400 de specii de furnici, a creat în 2008 website-ul Encyclopedia of life (www.eol.org), care își propune să includă informații despre toate formele de viață existente pe Pământ, fiind unul dintre cei mai apreciați oameni de știință din contemporaneitate.


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *