Edward Osborne Wilson (1929-2021) a fost un biolog și gânditor american, specialist în studierea furnicilor. În contextul viziunii sale științifice, Wilson a fost supranumit urmașul natural al lui Charles Darwin.
Profesor la Universitatea Harvard, Wilson a primit numeroase premii pentru activitatea sa științifică, printre care Premiul Crafoord (echivalentul Premiului Nobel pentru domeniile care nu intră sub incidența acestuia), precum și pentru cea literară – de două ori câștigător al Premiului Pulitzer. Wilson poate fi citit în limba română prin următoarele titluri – Originile creativității umane (o poți găsi aici), Sensul existenței umane (o poți găsi aici) sau Geneza (o poți găsi aici).
Dincolo de activitatea sa din domeniul biologiei, viziunea lui Wilson a inclus o puternică componentă în spectrul religios, pornind de la antagonismul dintre știință și credință. Cele mai importante idei ale lui Wilson au fost:
- Creșterea cunoștințelor științifice și legile naturale ale lumii pot fi incluse în denumirea generică de umanism științific;
- Wilson nu neglijează rolul religiei, însă consideră că aceasta trebuie analizată, asemenea științei, prin lentila evoluției; în definitiv, știința și religia ar trebui să adopte o poziție mai conciliantă, fiind două dintre cele mai importante forțe modelatoare ale societății;
- Pornind de la studiul furnicilor, Wilson a concluzionat că manifestările sociale ale oamenilor sunt similare cu cele ale celorlalte vietăți, explicând astfel aspecte inerente ale naturii umane, precum agresivitatea sau apartenența la un grup;
- În pofida degradării continue a mediului natural, Wilson considera că viața pe Pământ nu este încă sortită extincției, în contextul schimbărilor climatice, specia umană putând încă salva biodiversitatea planetei.
Wilson, care a descoperit peste 400 de specii de furnici, a creat în 2008 website-ul Encyclopedia of life (www.eol.org), care își propune să includă informații despre toate formele de viață existente pe Pământ, fiind unul dintre cei mai apreciați oameni de știință din contemporaneitate.
Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.