Ficino și dorința de nemurire a omului

Marsilio Ficino (1433-1499) a fost un important filosof florentin, cunoscut pentru reintroducerea platonismului în perioada Renașterii. Din ampla corespondență lăsata în urmă, Ficino pare a nu se fi identificat precum un filosof, ci precum un doctor preocupat de sănătatea corpului, a trupului și a sufletului.

Cea mai importantă lucrare a lui Ficino este Teologia platonică, o enciclopedie scrisă în apărarea nemuririi sufletului, și o promovare a filosofiei a lui Platon, în defavoarea celor ale lui Epicur și Averroes. Este interesant de adăugat faptul că Epicur a lăsat o impresie puternică lui Ficino, în tinerețe, și, în ciuda faptului că ulterior a refuzat viziunea sa, influența acestuia s-a păstrat în filosofia florentinului. Pasionat și de scrierile lui Plotin, Ficino a fost interesat și de medicină, domeniu în care a realizat, de asemenea, o lucrare de amploare.

ficino, espresso filosofic

Principalele idei de filosofie a religiei dezvoltate de Ficino sunt următoarele :

  • Dacă oamenii sunt muritori, atunci niciun animal nu este mai nepăstuit precum omul ; dorința omului de imortalitate trebuie să fie răsplătită de o viață care continuă după moarte ;
  • O realitate contrară ar pune la îndoială perfecțiunea naturii, cât și bunătatea și înțelepciunea lui Dumnezeu ;
  • Ficino considera că în natură sufletele nu aparțin doar oamenilor, ci și animalelor, cât și platelor și stâncilor de pe suprafața pământului;
  • Sufletul reprezintă elementul de legătură dintre Dumnezeu și corp, acesta neaparținând niciuneia dintre cele două extreme, însă acumulând proprietăți din partea ambelor ;
  • Dragostea reprezintă atracția omului către frumusețe, aceasta originând de la Dumnezeu, omul apropiindu-se astfel de divinitate.

Influența lui Ficino a fost de scurtă durată, acesta fiind criticat ulterior de Leibniz și Hegel pentru ideile expuse. Cu toate acestea, redescoperit la jumătatea secolului al XX-lea, filosofia și rolul lui Ficino au început să fie reconsiderate.


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *