Baronul d’Holbach sau vocea incomodă a epocii

Paul-Henri Dietrich (1723-189), cunoscut și ca baronul d’Holbach, a fost un filosof și enciclopedist francez, cunoscut pentru ideile sale din sfera ateismului și materialismului. Dietrich a dispus de o avere considerabilă, care i-a permis să susțină financiar mulți dintre gânditorii francezi ai epocii.

Baronul d’Holbach a devenit francez prin naturalizare, în 1749, preluând acest nume în semn de recunoștință pentru unchiul său, cel care a purtat acest nume și care i-a lăsat averea considerabilă. Cea mai cunoscută operă a lui d’Holbach a fost Sistemul naturii (1770), publicată însă sub pseudonimul J.M. Mirabaud. În limba română poți găsi lucrarea Eseu despre prejudecăți, disponibilă aici. Acesta a avut o contribuție importantă și la realizarea Enciclopediei lui Diderot, față de care a avut o relație apropiată de prietenie.

espresso filosofic, d'holbach

Cele mai importante idei ale baronului d’Holbach din sfera filosofiei religiei au fost următoarele:

  • Religia era considerată ca fiind nocivă și propovăitoare a unor neadevăruri, contrară rațiunii și naturii, d’Holbach promovând ateismul;
  • Universul reprezintă, de fapt, doar materia aflată în mișcare, iar toate evenimentele pot fi înțelese în cheia relațiilor cauză-efect ;
  • Filosoful francez a plasat moralitatea în termeni utilitariști, datoria devenind urmărirea prudentă a propriului interes ;
  • În aceeași cheie, d’Holbach condamnă normele creștine, considerând că menirea omului este aceea de a căuta plăcerea, nu calea către divinitate.

Ideile radicale ale baronului d’Holbach au atras atât furia autorităților franceze ale epocii, dar și condamnarea din partea lui Voltaire, care s-a delimitat de ideile religioase ale lui Dietrich, deși acesta a găsit recunoaștere sau a influențat, într-o anumită măsură, gândirea lui Rousseau, Marx sau Kant.


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

One thought on “Baronul d’Holbach sau vocea incomodă a epocii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *