Gorgias, oratoria și viața publică

Gorgias (483-376 înaintea erei noastre), filosof și orator, este considerat unul dintre fondatorii sofismului, curent de gândire care încerca promovarea oratoriei și retoricii în viața civică și politică. Gorgias s-a născut în Sicilia, ajungând în Atena în jurul anului 427, în fruntea unei misiuni diplomatice, urmând să rămână ulterior în capitala elenă.

Patru opere ale lui Gorgias au supraviețuit testului istoriei, dintre care cea mai importantă poate fi considerată Despre natură. Înclinat spre oratorie și spre dezbatere, cu o pasiune de a argumenta în favoarea raționamentului mai slab dintr-o discuție, scrierile lui Gorgias sunt pline de paradoxuri care tratează existența și non-existența, concepte pe care încearcă să le armonizeze într-o stare activă simultan. De altfel, această înclinație i-a adus, în anumite referințe istorice, imaginea unui nihilist.

espresso filosofic, gorgias

Deși nu există multe indicii cu privire la filosofia politică a lui Gorgias, aceasta poate fi deslușită prin intermediul criticii lui Platon:

  • Oratoria și retorica sunt elemente superficiale, care vizează plăcerea, nu bunăstarea cetățenilor;
  • Retorica este utilizată pentru a crea convingeri, nu pentru a educa oamenii;
  • Un bun orator poate deveni mai avizat, în ochii necunoscătorilor, decât adevărații profesioniști, prin arta stilistică utilizată, bazată pe opinii, nu pe cunoștințe;
  • Platon, cunoscut pentru favorizarea unei conduceri a cetății realizate de filosofi, îl condamnă punctual pe Gorgias, și la modul general pe reprezentanții sofismului, susținători ai democrației ateniene originale;

În ciuda influenței istorice limitate a lui Gorgias, filosofia sa a cunoscut o scurtă revenire în literatura de specialitate, prin intermediul lui Hegel, admirator al operelor oratorului grec, fără însă a înregistra un succes răsunător.


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *