Khayyam și lirismul vieții dedicate plăcerilor trecătoare

Omar Khayyam (1048-1131) este un personaj legendar al generației sale. A studiat activ matematică, filosofie și astronomie încă de la vârsta de 8 ani, fiind unul dintre cei mai mari umaniști ai Evului Mediu din Orient. Cu vaste cunoștințe de filosofie, matematică, fizică, astronomie, medicină, Omar Khayyam a scris tratate de matematică cu un rol important în rezolvarea ecuațiilor cubice, a contribuit la îmbunătățirea calendarului utilizat astăzi, ajungând unul dintre cei mai apreciați oameni de știință din epoca sa.

Khayyam a devenit cunoscut cititorilor din lumea occidentală după traducerea în limba engleză și gruparea catrenelor sale (rubaiate) de către Edward FitzGerald, care a deschis calea către cunoașterea lirismului persan. Rubaiatele exprimă o idee mistică sau filosofică la care rimează uneori toate versurile, dar cu o cadență diferită la nivelul versului al treilea. Khayyam vorbește despre soartă, dragoste, durere, plăcerile vieții și moarte… Versurile sale sunt o chemare la libertatea individului, la cunoașterea fericirii pământești, trăirea fiecărui moment, savurarea pasiunii, descoperirea sensului vieții conform principiilor epicureice. În limba română poți citi Caravana vieții, colecție de poezii pe care o poți găsi aici.

Din perspectiva filosofică asupra religiei, principalele elemente ale viziunii lui Khayyam sunt următoarele:

  • Khayyam se îndoiește de existența unei divinități și a unei vieți de apoi, considerând creierul uman incapabil să cuprindă aceste concepte și observând, din această poziție, fragilitatea ființei umane în fața existenței;
  • Aflat în imposibilitatea de a găsi răspunsuri la întrebările referitoare la sensul vieții, poetul persan propune trăirea vieții prin dedicare față de plăcerile trecătoare ale vieții;
  • Din moment ce orice clipă poate aduce suferință sau moarte, Khayyam consideră că este important să trăim prezentul cu bucurie și să lăsăm întrebările despre sensul vieții în seama înțelepților;
  • Potrivit poetului, principalul demers pe care îl putem face pe Pământ, care este de fapt destinul nostru, este să ne întâlnim fericirea și să îi facem pe alții fericiți. Sentimentul real include aspecte de prietenie, intimitate, dezbatere inteligentă, frumusețe, naturalețe și sinceritate,  pe când valorile false desemnează iubirea de sine, egoismul, vanitatea, puterea și lăcomia.

Khayyam a fost un adept şi un bun cunoscător al filosofiei lui Avicenna, catrenele sale exemplificând viziunea sa filosofică faţă de destinul omului. Fiecare dintre catrenele lui Omar Khayyam formează în sine un poem complet, un imn dedicat naturii și vieții în toate manifestările sale, ce se savurează în condiții optime, conform sfaturilor poetului, alături de un vin bun.


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *