Von Mises și școala austriacă de economie

Ludwig von Mises (1881-1973) a fost unul dintre ultimii reprezentanți ai Școlii Austriece, cu un important rol în dezvoltarea economiei. Doctor în drept și economie, titlu obținut la Viena în 1906, von Mises este autorul Teoriei banilor și creditului (o poți găsi aici), lucrare care a stat la baza sistemului bancar mondial pentru două decenii.

Von Mises era un adept convins al laissez-faire-ului și, în același timp, un ferm adversar al socialismului, despre care declara că trebuie să eșueze ca plan economic, întrucât nu poate fi conceput un plan atât de complex astfel încât să organizeze o economie într-un mod eficient. Odată cu dezvoltarea argumentului și de către Hayek, cât și având experiența practică a eșecului economiei planificate, s-a ajuns la concluzia că von Mises a avut dreptate. De Von Mises mai poți citi Birocrația (o poți găsi aici) și Politica economică (o poți găsi aici).

von mises, espresso filosofic

În ceea ce privește filosofia economică a lui von Mises, notăm următoarele idei principale:

  • În opinia economistului austriac, ciclurile economice sunt cauzate de expansiunea necontrolată a creditului bancar;
  • În ciuda viziunii sale de neinterferare a statului în economie, von Mises conchide că taxele destinate armatei sunt justificate în caz de război;
  • Banii sunt considerați a fi utili prin prisma capacității acestora de a procura alte bunuri, ci nu pentru valoarea lor intrinsecă;
  • Adevărurile economice nu pot fi testate, fiind demonstrate în mod empiric;

Influența lui von Mises s-a diminuat după cel de-al Doilea Război Mondial, odată cu ascensiunea fostului său student, Friedrich Hayek, care a dezvoltat teoria ciclurilor economice. Cu toate acestea, von Mises rămâne un nume important în istoria economiei moderne, cât și în asocierea avută cu Școala Austriacă.


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

2 thoughts on “Von Mises și școala austriacă de economie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *