Plânsul lui Nietzsche – la intersecția dintre ficțiune și realitate

În pofida filosofiei sale viguroase, Nietzsche a avut parte de o viață complicată de pe urma diverselor maladii și slăbiciunilor sale fizice. Independent de acesta, în perioada suferințelor lui Nietzsche, medicul vienez Josef Breuer dezvolta experimental tehnica psihanalizei, ulterior perfecționată de studentul său, Sigmund Freud. Pornind de la aceste elemente atestate istoric, scriitorul Irvin Yalom imaginează întâlnirea dintre Nietzsche și Breuer (dar și schimburile de idei dintre Breuer și Freud) și efectele acesteia asupra fiecăruia dintre cei doi.

Yalom, la bază cunoscut psihiatru, dă astfel naștere la cartea Plânsul lui Nietzsche (o poți găsi aici), în care împletește evenimente (și chiar fragmente documentare) reale cu rodul imaginației, utilizând concepte filosofice dezvoltate de Nietzsche. În roman, medicul vienez Breuer este abordat de misterioasa Lou Salome (muza lui Nietzsche, personaj real, care i-a provocat o profundă suferință sufletească filosofului german), care îi povestește despre situația îngrijorătoare a lui Nietzsche și îi lansează provocarea de a deveni cel care îi vindecă disperarea.

După acceptarea acestei propuneri neobișnuite, în încercarea de a îl convinge pe capriciosul Nietzsche de a se deschide sufletește, Breuer cade în propria capcană și devine cuprins de disperare din cauza propriilor apăsări și angoase – obsesia pentru o fostă pacientă, îmbătrânirea sa, cursul nefast al propriei căsătorii. Astfel, ceea ce a pornit ca un tratament experimental, deghizat sub forma conversațiilor, pentru tratarea lui Nietzsche, devine o metodă introspectivă de analiză pentru ambii participanți la dialog, cu efecte directe mai ales asupra lui Breuer.

Yalom împletește cu măiestrie elemente din sfera psihologică (principalul său domeniu de competență), filosofică și istorică pentru a crea o narațiune cursivă și intrigantă, care relevă (poate încă o dată) că în spatele măștii de putere sau de succes a fiecăruia dintre noi se află nemulțumiri, dezamăgiri sau tumulturi sufletești.

Totodată, ficțiunea lui Yalom relevă, precum în cazul romanului Soluția Schopenhauer, o bună cunoaștere filosofică din partea autorului, dar și oferirea unui exemplu concret prin care filosofia poate fi folosită în viața de zi cu zi, pentru a ne forma un nou mod de gândire. Pe lângă faptul că este o lectură plăcută, romanul lui Yalom poate reprezenta o scurtă introducere către câteva concepte cheie ale filosofiei lui Nietzsche, reliefate în dialogurile imaginate între filosoful german și medicul austriac.


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *