Viziunea economică a lui Malthus și teoria sa demografică greșită

Thomas Malthus (1766-1834), este un alt filosof din domeniul economic, din perioada clasică a acestuia, devenit bun prieten cu Ricardo. Malthus este cunoscut pentru teoria sa, confirmată ca eronată de către istorie, prin care aprecia că populația crește într-un ritm mult mai accelerat decât sursele de hrană, motiv pentru care o bună parte din populație va fi victima foametei.

Cu o pasiune pentru demografie, Malthus analiza tot soiul de date despre populație, de la nașteri și decese, până la vârsta de mariaj, aspecte prezente în Eseul despre principiul populației (disponibilă aici). Pornind de la această înclinație, Malthus a concluzionat că, deși mijloacele de hrană se înmulțesc în ritmul unei progresii aritmetice, creșterea populației se realizează în progresie geometrică, fapt ce conduce inevitabil la creșterea foametei și la un grad de sărăcie ridicat în rândul populației.

malthus, espresso filosofic

Astfel, cumulând atât interesul pentru demografie, cât și formarea sa economică (primul profesor din Marea Britanie al unui curs intitulat economie politică), Malthus considera următoarele:

  • Anticipând problema suprapopulării, Malthus consideră că se poate opri creșterea populației prin mariajul târziu, folosirea metodelor contraceptive, emigrare, iar în caz extrem, printr-un acces precar la servicii de sănătate, prin boli sau război;
  • Malthus condamna așa numitele legi ale săracilor, care diminuau mobilitatea muncii și încurajau procesul de natalitate;
  • Una dintre marile contribuții ale sale, umbrită de teoria sa demografică, este reprezentată de teoria conform căreia economisirea în exces dăunează economiei, întrucât dereglează echilibrul dintre puterea de producție și înclinația spre consum, aspect ce avea să fie reluat de John Maynard Keynes;
  • Analizând teoria lui Say, Malthus nu este de acord cu viziunea sa, considerând că piețele nu se pot autoregla.

În ciuda erorilor din teoria sa demografică, Malthus este adesea criticat mai mult pentru faptul că nu a anticipat revoluția industrială, care a schimbat ireversebil producția din agricultură, și nici apariția metodelor de contracepție, acesta neavând o părere bună despre evoluțiile tehnice. Totuși, în ciuda aspectelor discutabile ale filosofiei sale economice, Malthus rămâne unul dintre cei mai importanți economiști ai perioadei în care a trăit.


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

3 thoughts on “Viziunea economică a lui Malthus și teoria sa demografică greșită

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *