Walter Bagehot (1826-1877) a fost un economist și analist politic britanic cu mare influență în perioada în care a trăit, activând și ca editor la cunoscuta publicație The Economist. A condus publicația timp de 17 ani și a adus numeroase îmbunătățiri, dezvoltând secțiunile dedicate economiei și politicii, punând accent în articolele de profil inclusiv asupra chestiunilor de ordin social.
Bagehot a studiat dreptul, însă nu s-a simțit atras de această specializare. Întâmplându-se să se afle la Paris în 1851, în timpul unei lovituri de stat, a publicat mai multe articole care au fost remarcate pe plan intern, în Marea Britanie, fapt ce i-a dat curaj lui Bagehot pentru a alege o carieră publicistică. Cea mai cunoscută lucrare a sa a fost Constituția englezească, pe care o poți găsi aici.
Din punct de vedere al filosofiei economice, cele mai importante idei ale lui Bagehot au fost următoarele :
- Viziunea lui Bagehot a avut influență considerabilă în dezvoltarea de politici referitoare la băncile centrale ;
- Conform acestuia, în perioade de crize financiare, băncile centrale trebuie să acorde împrumuturi în mod facil, însă prin impunerea de garanții solide și rate mari ale dobânzii, pentru a îi descuraja pe debitorii neserioși ;
- Bagehot a fost unul dintre primii economiști care au analizat ciclurile economice, teorie care avea să fie dezvoltată ulterior de alți economiști precum Schumpeter ;
- Viziunea lui Bagehot a fost contrară laissez-faire-ului, considerând că piața nu se poate autoregla și militând pentru existența unor bănci centrale puternice.
Deși a avut ambiții politice, Bagehot nu a reușit în încercarea de a fi ales în Parlament. S-a îmbolnăvit de pneumonie în 1867 și nu și-a revenit niciodată complet după acel episod, care avea să îi fie fatal 10 ani mai târziu. Cu toate acestea, Bagehot a lăsat în urmă un The Economist transformat, care îi onorează și astăzi numele, printr-o rubrică specială dedicată acestuia (o poți accesa aici).
Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.