Averroes și filosofia Coranului

Abu al-Walid Muhammad ibn Ahmad ibn Rushd, cunoscut în lumea occidentală ca Averroes (1126-1198), este unul dintre cei mai cunoscuți filosofi de origine arabă, acesta militând pentru redescoperirea filosofilor din Grecia antică. Născut în Cordoba, Spania (în partea de sud, controlată de arabi în epocă), dar cu legături și perioade trăite și în Marocul contemporan, Averroes a fost interesat și de domeniul dreptului și de medicină.

Primele scrieri ale filosofului arab datează din anul 1157, când acesta era în vârstă de 31 de ani. Averroes a scris peste 80 de lucrări, dintre care 28 în domeniul filosofiei și alte 20 cu aplicabilitate în medicină. Printre lucrările sale se numără și comentarii asupra textelor lui Aristotel și Platon (carte pe care o poți găsi aici).

averroes, espresso filosofic

Principalele idei de filosofie politică ale lui Averroes sunt următoarele:

  • Islamul este cea mai bună religie întrucât aceasta este conformă cu principiile aristotelice : produce cea mai mare fericire, prin cunoașterea divinității ;
  • Dacă filosofia și textul sfânt se contrazic asupra existenței unei anume ființe, această neconcordanță este doar aparentă, fiind necesar ca textul Coranului să fie interpretat în mod alegoric ;
  • Averroes dezminte majoritatea argumentelor din epocă care doreau să demonstreze existența divinității, considerând că aceasta este susținută de două mari idei :
    • Toate elementele universului servesc umanității, acestea fiind reglate de către o existență superioară ;
    • Toate ființele universului funcționează după un mecanism bine stabilit, părând a fi create, iar această creație nu poate aparține decât divinității ;
  • Divinitatea are șapte atribute principale, care se reproduc apoi și în oameni : cunoașterea, viața, puterea, dorința, auzul, viziunea și vorbire;
  • Averroes consideră Coranul diferit de orice altă carte, întrucât acesta întruchipează cuvintele divinității, în timp toate celelalte cărți sunt alcătuite din cuvintele oamenilor, care au primit permisiunea de a utiliza acest mod de comunicare.

Pe lângă faptul că a readus în atenție scrierile lui Aristotel, Averroes a rămas un persoanj important al filosofiei, acesta având ecouri în lucrările lui Toma de Aquino și Spinoza. De asemenea, valențele sale din diverse alte domenii nu au rămas ignorate, numele său luând numele unui asteroid.

 


Ți-a plăcut articolul? Atunci înscrie-te în comunitatea Espresso Filosofic. Primești primul cele mai recente articole și perspective despre filosofie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *